…een jarenlange Borftse traditie

Grote Geheim

Voor het 52e jaar op rij wordt tijdens de Najaarsmarkt in Bodegraven bekend gemaakt wie er is uitgeroepen tot Kaaskoningin en wie haar twee Hofdames zijn. Traditiegetrouw zwaait zij tijdens de Najaarsmarkt vier dagen lang de denkbeeldige scepter over Bodegraven. Hoe lukt het ieder jaar weer om het Grote Geheim te bewaren? Er zijn zoveel mensen betrokken bij de organisatie van de Najaarsmarkt, toch weet niemand wie dit jaar de eer te beurt valt. Niemand, behalve de secretaris van de Marktcommissie. Sinds 2018 is dat Wilma Nuis.

Gezelschap der Kaaskoninginnen

De titel Kaaskoningin is niet voor iedereen weggelegd. Deze eretitel is slechts voorbehouden aan mooie dames die afwisselend afkomstig zijn uit de boerenstand of de kaashandel. In 1952 werd Lien van der Werken voor de eerste keer tot Bodegraafse koningin gekroond. Sinds 1968 is het vaste traditie: de jaarlijkse benoeming van de Kaaskoningin en haar twee hofdames. Al meer dan vijftig statieportretten sieren inmiddels de fotogalerij-der-Kaaskoninginnen in het Kaasmuseum.

Kaaskoningin en hofdames van 2018

In september 2018 werd Yvette de Bruin Kaaskoningin. In september zal haar opvolgster deze titel ovenemen. Yvette is als boerendochter opgegroeid op de kaasboerderij van haar ouders Jaap en Lineke. Haar moeder Lineke de Bruin-Angenent was ook Kaaskoningin, in 1996. Hofdame Nicole Oostdam woont op de boerderij van haar ouders Jorden en Yvonne. Hofdame Anouk Nauta groeide op in een echte horecafamilie. Haar ouders René en Marion zijn eigenaar van Kwalitaria Bodegraven. Yvette, Anouk en Nicole kenden elkaar al jaren, ze hebben samen fanatiek geturnd bij Heres. Alledrie de dames beamen dat vorig jaar hun meisjesdroom in vervulling is gegaan.

Begeleider van het koninklijk gezelschap

Dit jaar is Jorden Oostdam voor de achtste keer op rij de vaste begeleider van de Kaaskoningin en haar Hofdames. Hij rijdt het koninklijk gezelschap gedurende die dagen in een mooie auto naar de plaats van bestemming, ontzorgt hen en regelt dat het draaiboek wordt uitgevoerd. Jorden: ‘Het is ieder jaar weer bijzonder. Vorig jaar was ik dan ook extra trots  toen onze dochter Nicole Hofdame was.’