De 12-Inch-race

‘Iedereen vanaf 18 jaar kan meedoen met de 12 inch-race’

Bodegraven – Al jaren loopt Jan Arendshorst, eigenaar van Fietspad Tweewielers, met het idee om een 12 inch-race, een race voor volwassenen op kinderfietsen, naar Bodegraven te halen. Jan is een van de organisatoren van de race en vindt het fantastisch dat de race ook dit jaar gehouden zal worden.

De 12 inch-race is ontstaan in Pijnacker uit een weddenschap tussen twee jonge knullen in de kroeg. Toen zij op de kinderfietsen zijn gestapt om deze weddenschap te winnen, is er een nieuw soort race ontstaan. Inmiddels bestaat deze race al meer dan 15 jaar. Jan: “Het is echt ontzettend leuk. Het werd tijd dat deze race een keer naar Bodegraven gehaald werd.” Een aantal jaren geleden heeft Jan het al eens geprobeerd. “Maar toen was er nog niet veel animo voor, dus besloot ik het idee nog even bij mij te houden.” Een paar maanden terug kwam Jan Kaptein, lid van ECB, naar hem toe. “Hij is al járen onderdeel van de organisatie van de Najaarsmarkt en vroeg mij of ik het idee van de 12 inch-race nog steeds had en of ik het leuk vond het te organiseren. Daar hoefde ik niet over na te denken. Natuurlijk!”

De Race

De race wordt in estafettevorm gereden door een team van vier personen. Eén voor één rijdt het team een ronde over het parcours. Dit kan met maximaal zes teams tegelijk. “We gaan het parcours van het ringsteken gebruiken. Dat is ongeveer 400 meter lang”, vertelt Jan. Het parcours loopt van de Oude Markt over de Burgemeester van Dobben de Bruijnstraat langs de Vijverlaan en terug over de Kerkstraat. Wanneer jouw team als eerste over de finish rijdt, heb je die ronde gewonnen. Na de poulefase wordt er een finale gereden en die winnaar gaat met een grote wisselbeker naar huis. “En natuurlijk met de eer!” Naast de prijs voor het snelste team, is er ook een prijs voor het best uitgedoste team.

Wie doet er mee?

De 12 inch-race is doorgaans op zaterdag en start in principe om 11.30 uur. “De race is ideaal om deel te nemen met je organisatie of vereniging. Iedereen kan meedoen!”

Inschrijven en meer informatie opvragen kan in de winkel bij Jan, Fietspad Tweewielers, Noordstraat 34 te Bodegraven. Of gebruik onderstaand formulier.

Tekst (bewerkt): Sabrina Broer

Inschrijven