Prijswinnaars tijdens Najaarsmarkt

Prijswinnaars tijdens Najaarsmarkt

De Najaarsmarkt zit er weer op, een zeer geslaagde editie aldus de organisatie. Tijdens de Najaarsmarkt heeft het publiek aan meerdere prijsvragen kunnen meedoen. Wie waren de winnaars? 

Publiekskaaskeuring

Op vrijdagmiddag 16 september, tijdens de Kaas- en Bloemenshow in het nieuwe Kaasmuseum kon elke bezoeker 5 soorten kaas keuren. Men gaf aan welk soort kaas het was, hoe jong of oud de de kaas was en men kon een oordeel geven over de geur en smaak. De 5 soorten waren: Maasdammer, Goudse Komijn, Geitenkaas, Oude Kaas en Lentekruid, met dank aan Verburg Kaas. Kaashandelaar Nico Stolwijk was aanwezig voor advies en vragen. Uit tientallen deelnemers zijn Leonie de Graaf en mevrouw van Hanswijk als de beste publiekskaaskeurders uit de bus gekomen en beloond met uiteraard een lekker kaasje. 

Naast het keuren van kazen, kon men tevens een wijntje proeven. De wijnproeverij werd verzorgd door GijsPiet van Os. Hij heeft een wijngaard in Waarder met een productie van wel honderden flessen. Wijn en Kaas, een smakelijke combinatie! 

Kaaspyramide

Bij de Kaas- en Bloemenshow stond ook de Kaaspyramide, te midden van de 50 boerenkazen. Aan de pyramide kaas was een prijsvraag verbonden, het raden van het gewicht van de acht kazen, met een gewicht van 18 kg voor grootste tot de kleinste van 500 gram, een zogenaamd “pondje”. Dit bleek nog niet zo eenvoudig te zijn, voor de ruim 300 deelnemers die een gokje waagden. Het geschatte gewicht dat liep uit van 45 kg tot wel ruim boven de 200 kg. Het exact gewogen gewicht was 67,1 kg. 

De winnaars Michel v.d. Oudenrijn, Carola Baelde en Jolanda v.d. Kley zaten het er het dichtste bij met (ruim) 67 kilo. Ook deze drie personen, hebben een kaasje mogen ontvangen.

Gewicht Kaaskoningin en hofdames raden

Op zaterdagochtend 17 september, was het de beurt aan de bezoekers van de Oude Markt om te schatten hoeveel de Kaaskoningin en haar Hofdames samen wogen op de kaas waag. Het totale gewicht van de dames was 201,1 kg. De heer Groeneveld en mevrouw van Veen sleepten een prijs in de wacht. 

Thema Najaarsmarkt 2023

Tot slot was er in de weken vooraf de Najaarsmarkt de mogelijkheid om een nieuw thema aan te dragen voor de volgende editie. Dit kon via de website Najaarsmarkt.com. 

Tim van Rijn mag een lekker hapje eten bij De Buren, omdat hij het nieuwe thema heeft bedacht: Boerenkaas, de trots van alle generaties!