Over ons

De huidige ECB is ontstaan uit die vroegere Marktcommissie. Tot een aantal jaar geleden maakte de Marktcommissie deel uit van de gemeente. Deze commissie was jarenlang verantwoordelijk voor de organisatie van de Najaarsmarkt. Geroutineerde subcommissies waren verantwoordelijk voor de afzonderlijke programmaonderdelen, zoals de optocht, het ringsteken of de kaas- en bloemenshow. Dat is nog steeds zo, met als verschil dat niet de gemeente, maar de Evenementen Commissie Bodegraven, kortweg ECB, nu opdrachtgever is van grote evenementen. Zoals de Najaarsmarkt, Koningsdag en de BorftL!ve Voorjaarsmarkt. Natuurlijk zijn er ook volop nieuwe plannen in de maak.

De ECB heeft een grotendeels vernieuwde samenstelling. Ben van ‘t Hof is een echte routinier, Kees-Willem van Os sloot eind 2017 aan, Wilma Nuis eind 2020.

Kees-Willem van Os, voorzitter ECB & voorzitter Marktcommissie

“Als geboren Bodegraver ben ik trots op ons dorp,” zei Kees-Willem in een eerder interview met deze krant. “Daar wil ik graag iets voor terug doen.” Naast zijn gezin, werk en paardenhouderij is hij actief als ECB-voorzitter, in de lokale politiek en als lid van de Ronde Tafel. Verschillende taken, maar met hetzelfde doel: een Bodegraven om trots op te zijn. Deze functies kunnen naast elkaar bestaan, omdat zaken met mogelijk dezelfde belangen bij de andere ECB-leden liggen. “Als voorzitter ben ik het eerste aanspreekpunt en neem ik verschillende organisatorische taken op me.” Het is een bekend fenomeen: het is een klein clubje dat zich inzet, al dan niet als vrijwilliger. Op scholen, (sport)clubs en ook in gemeenten. “Dus zie je overal dezelfde gezichten terug, in verschillende organisaties.”

Ben van ‘t Hof, vice-voorzitter ECB

Ben heeft zijn gezin, is mede-eigenaar van De Buren en vice-voorzitter van de ECB. “Ik draai al heel wat jaren mee,” zegt hij. Ben is begonnen in de toenmalige Marktcommissie, waaruit de huidige ECB is ontstaan. “We steken er met z’n allen heel wat uren in, om mooie evenementen neer te kunnen zetten voor Bodegraven. En het is alle bloed, zweet en tranen dubbel en dwars waard!” Als mede-eigenaar van De Buren is Ben ook verantwoordelijk voor de horeca tijdens de ECB-evenementen. Na officiële inschrijving via de notaris is deze horeca namelijk voor de komende vier jaar verpacht aan De Buren. “Misschien is dat niet algemeen bekend, maar zo zit het.”

Wilma Nuis, secretaris en penningmeester ECB

Wilma komt uit Reeuwijk, verhuisde naar Schoonhoven en woont nu met haar partner in Bodegraven. Wilma heeft een tweeledige taak als secretaris en penningmeester. “Dit is mijn eerste jaar bij de ECB. Eén van mijn taken als secretaris is het kiezen en begeleiden van de Kaaskoningin en haar hofdames. Dat is zo leuk om te doen!” Als penningmeester benadrukt Wilma dat elke stichting, dus ook de ECB, niet kan zonder de hulp van sponsoren. “Financieel, in goederen of diensten… alle sponsoring is welkom. Voor de Najaarsmarkt, maar ook voor de BorftL!ve Voorjaarsmarkt of Koningsdag. Kun je iets betekenen? Laat het de ECB weten!”

Jan Kaptein, commissielid Marktcommissie 

Jan zet zich al heel wat jaren in voor Bodegraven, waaronder ook voor de Najaarsmarkt. Begonnen toen de Marktcommissie nog onderdeel uitmaakte van de gemeente en nu in samenwerking met de ECB. Het team van de Kaascommissie is verantwoordelijk voor de kaas en bloemen tijdens de Najaarsmarkt. Jan: “We zijn met z’n negenen in ons team: Tom, Paul, Annie, José, Jaap, Margreet, Loes, Kees en ik.” De Kaas- en Bloemenshow is één van de vaste tradities die de Najaarsmarkt rijk is. Al vele tientallen jaren is deze show een pijler waaruit de Najaarsmarkt is ontstaan. “Tegelijkertijd zijn we steeds vernieuwend bezig, dat geldt zeker voor dit jaar. Het vertrouwde concept wordt in een nieuw jasje gestoken. Kom zelf kijken, dat is zeker de moeite waard!” Dit team organiseert ook de authentieke kaasmarkt op zaterdag op de Oude Markt. Met ‘echte’ Kaashandel, een mooi schouw spel voor jong en oud.  Jan zet zich ook in voor de 2-jaarlijkse OldTimer rit met tractoren-van-weleer. Voor velen is hun OldTimer tractor een pronkstuk, om te tonen aan het publiek én om mee te rijden tijdens de Najaarsmarkt.

Loes de Graaf – van Veen, commissielid Marktcommissie en Kaascommissie

Komende Najaarsmarkt help ik voor het zevende jaar mee in de organisatie van de Marktcommissie. Dit jaar ben ik verantwoordelijk voor de Streek- en verenigingenmarkt en help ik mee met de Kaascommissie. Met elkaar verzorgen we de prachtige Kaas- en Bloemenshow, die donderdagavond wordt geopend door de Kaaskoningin. De Kaascommissie regelt daarnaast de kaaskeuring en gezellige activiteiten op de Oude Markt op de zaterdag. Mijn man en schoonouders runnen een kaasboerderij aan de Buitenkerk in Bodegraven. Zo nu en dan help ik in de boerderijwinkel. Verder werk ik als projectmedewerker bij een schade expertise bureau en wordt de rest van de tijd gevuld met het genieten van onze drie kinderen! Tot ziens op de Najaarsmarkt, laten we er met elkaar een mooi en zonnig feestje van maken!