Archief: Kaaskoningin 2018

Kaaskoningin Yvette en hofdames Anouk en Nicole stralen

Bodegraven – Het is ieder jaar weer één van Boreft’s best bewaarde geheimen: ‘Wie wordt de Kaaskoningin en wie zijn haar hofdames?’ Bijzonder dat het nieuws nooit voortijdig bekend wordt. Zeker als je stilstaat bij hoe omvangrijk de organisatie van de Najaarsmarkt is.

Illuster gezelschap der Kaaskoninginnen

De titel Kaaskoningin is niet voor iedereen weggelegd. Deze eretitel is slechts voorbehouden aan mooie dames die afwisselend afkomstig zijn uit de boerenstand of de kaashandel. In 1952 werd Lien van der Werken voor de eerste keer tot Bodegraafse koningin gekroond. Sinds 1968 is het vaste traditie: de jaarlijkse benoeming van de Kaaskoningin en haar twee hofdames. Al meer dan vijftig statieportretten sieren inmiddels de fotogalerij-der-Kaaskoninginnen in het Kaasmuseum.

Stralend koninklijk gezelschap

Het gonsde in de Willibrordschool, toen de dames tijdens het officiële persmoment werden voorgesteld aan de verzamelde pers. ‘Wat een plaatjes!’ De Kaaskoningin van 2018 heet Yvette de Bruin (23). Ze is opgegroeid op de kaasboerderij van haar ouders Jaap en Lineke. Yvette treedt in de voetsporen van haar moeder Lineke de Bruin-Angenent, die in 1996 Kaaskoningin was. Hofdame Nicole Oostdam (22) is ook een boerendochter. De boerderij van haar ouders Jorden en Yvonne ligt aan de Hoogendoornlaan. Hofdame Anouk Nauta (21) komt uit een echte horecafamilie. Haar ouders René en Marion zijn eigenaar van Kwalitaria Bodegraven. Yvette, Anouk en Nicole kenden elkaar al jaren, ze hebben samen fanatiek geturnd bij Heres.

Het Kookstation verzorgt koninklijk diner

Traditiegetrouw dineert het koninklijk gevolg in één van de eetgelegenheden die Bodegraven rijk is. Dit jaar in Het Kookstation van Jürgen en Mariska de Vries. Even onttrokken aan ieders oog, een rustmoment in het overvolle programma. Op de bovenste verdieping wachtte hen een sfeervol gedekte tafel. Ook wethouder Dirk-Jan Knol en vaste begeleider van het entourage Jorden Oostdam sluiten zich aan bij het gezelschap. Even later gevolgd door secretaris van de Marktcommissie Annelies Schulten en haar opvolgster Wilma Nuis.

Meisjesdroom

Op de vraag of het altijd een meisjesdroom is geweest, buitelen de dames bijna over elkaar heen om te antwoorden. ‘Ja dat is het zeker’, beamen ze alledrie. Yvette: ‘Als klein meisje mocht ik al Bloemenmeisje zijn. Toen werd al gezegd: ‘… later, als je groot bent…’. En zo wordt het vanzelf je favoriete meisjedroom! Als Kaaskoningin maak je echt alles mee tijdens deze bijzondere dagen.’ En dan te bedenken dat ze vroeger liever Hofdame wilde worden, om dan minder te hoeven speechen. ‘Maar het is gaat me vrij gemakkelijk af, gelukkig.’ Ook Anouk geniet met volle teugen: ‘Alles is even bijzonder: de prachtige jurk, het mooie haar en make-up dat voor ons wordt gedaan door Vision for Beauty. We voelen ons een prinses! Alles wordt voor ons geregeld en we worden in de auto overal naar toe gereden.’ Nicole vertelt dat ze er ook altijd stiekem van heeft gedroomd. ‘En nu zitten we midden in deze droom! Het is heel bijzonder met z’n drieën, met mijn vader als begeleider en Annelies er nog bij. Dit is onvergetelijk. Zeker het moment toen ik het eindelijk aan mijn ouders mocht vertellen.’

Het is voor Jorden inmiddels het zevende jaar op rij. Als vaste begeleider ontzorgt hij en regelt dat het draaiboek wordt uitgevoerd. Jorden: ‘Het is ieder jaar weer bijzonder. Ik ben supertrots dat onze dochter Nicole nu Hofdame is.’ Hij vindt het enthousiasme van de dames aanstekelijk. ‘Het is mooi om te zien hoe blij ze zijn, echt ieder moment en bij alle activiteiten.’ Voor Annelies is dit de twaalfde en tevens ook de allerlaatste keer. ‘Het is precies zoals Jorden zegt. Ieder jaar is weer speciaal. Al voelde het deze keer of ik er drie dochters bij heb!’