Kaas- & Bloemenshow

Boerenkaas, uit Cheese Valley de wereld over, is het ook thema voor de traditionele Kaas- en Bloemenshow tijdens de Najaarsmarkt. 

Anders dan voorgaande jaren, is deze sfeervolle tentoonstelling niet langer in de trouwzaal van het Gemeentehuis of zoals de laatste editie in 2019 in een feesttent op het plein. Dit jaar is gekozen voor een nieuwe locatie: het Kaasmuseum, gevestigd aan het Raadhuisplein.  

Het Kaasmuseum is afgelopen voorjaar geopend op deze plek. De ruimte straalt een en al kaas uit! Natuurlijk zullen de prachtige bloemwerken ook niet ontbreken.

De Kaas- en Bloemenshow is vrij toegankelijk op vrijdag van 10.00 uur tot 22.00 uur en op zaterdag van 10.00 uur tot 16.00 uur. (Op donderdagavond uitsluitend voor genodigden.)

Vrijdag 16 september is er tussen 13.30 en 16.00 uur de publiekskaaskeuring tijdens de show in het kaas museum. Gelijktijdig is de wijnkeuring / proeverij in het kaas museum/kaas en bloemen show door Gijspiet van Os. Gijspiet heeft een wijn gaard aan het Westeinde in Waarder dus een echt streek product met een productie van wel honderden flessen ( go-oskaas@planet.nl). Wijn en kaas dat smaakt altijd fijn.

Tijdens de voorafgaande kaaskeuring worden tientallen kazen uit de regio door erkende keurmeesters beoordeeld op geur, smaak, kleur, uiterlijk, doorsnee en consistentie. Er zijn diverse klassen, zoals Goudse, Leidse en kruidenkaas. Maar ook verschillende gewichten: 1kg, 10 kg, 15kg en wel van 25kg en meer. De winnende kazen worden bekroond met een prijs in de vorm van een mooie beker. Tijdens de openingstijden zoals hierboven genoemd is er de mogelijkheid voor bezoekers om de deelnemende kazen en hun beoordeling te bekijken. 

Zoals elk jaar is er op vrijdagmiddag 16 september weer een publiekskaaskeuring onder leiding van een kaaskeurmeester van Kaashandel Verburg. U mag zelf raden welke kaas u proeft en wie weet wint u één van de prijzen!